Biografie
– pagina onaf 

Kunstenaar

Pen Stewart was pas acht toen ze tweede werd op een tekenwedstrijd voor alle scholen van Vlaanderen, en won op haar twaalfde een plaatselijke wedstrijd. Vanaf haar veertiende volgde ze voltijds kunstonderwijs aan de Sint-Lucas-Academie te Gent, en tijdens haar opleiding Architecturale Kunsten schreef ze al enkele korte stukken om de studierichting Architectuur te presenteren in het jaarboek. In haar eindjaar werkte ze mee aan een project dat één van de winnaars werd op Flanders Technology International.

In haar recenter, beeldend werk houdt ze ervan om de grenzen van de gebruikte materie op te zoeken. Verf wordt tot het uiterste gemanipuleerd en vermengd met andere materialen, zoals stoffen, zand, krijt, pigmentpoeders, houtzaagsel, of wordt met water bewerkt om verschillende effecten te bereiken. Het geschiedkundig-architecturale is een terugkerend element in haar werk.

Ondertussen werkt ze ook als illustrator: twee van haar schilderijen werden als omslag gebruikt voor haar verhalenbundels, en voor de Gentasia Awards illustreerde ze zelf haar verhaal voor de bundel met kinderverhalen. Eind 2017 verscheen Pens eerste fantasyroman, "Wintercode", waarvoor ze meer dan twintig schilderijen maakte die als illustraties in het boek opgenomen werden.

Schrijfster

Het schrijfwerk van Pen Stewart overspant meerdere genres, van fantasy, science fiction, dystopie, steam-punk tot magisch realisme. Kenmerkend voor haar verhalen zijn de maatschappelijke betrokkenheid en toegankelijke, vlotte schrijfstijl. De verhalen zijn niet zo zeer genre op zich, het genre wordt benut om de nadruk te leggen op de diepere lagen in het verhaal en die zo te versterken. Diepere lagen die telkens weer onderwerpen raken waar we in het dagelijks leven mee te maken krijgen: discriminatie, terreur, religieus geweld, euthanasie, dierenmishandeling, vrouwenrechten, gender, enz.…

Pen heeft een aversie tegen het ledige, en probeert met elk verhaal een balans te vinden tussen het avontuurlijke en het bedachtzame, de reis van de personages en de diepere lagen van het verhaal die ons als mens doen nadenken over de wereld om ons heen, ontdaan van alle opsmuk.

De afgelopen jaren behaalde ze diverse nominaties en prijzen op schrijfwedstrijden. In 2009 behaalde haar eerste manuscript een vierde plaats op een internationale manuscriptenwedstrijd onder het meterschap van Renate Dorrestein. In 2012 stond Pen op de long-list voor de Luitingh fantasy-manuscriptenwedstrijd. In 2013 won ze met haar kortverhaal "Nanokanaries en Olifantenhersenen" de Feniksprijs op de Paul Harland Prijs (nu gekend als de Harland Awards), de langstlopende kortverhalenwedstrijd voor het fantastische genre in de Lage Landen, en in 2014 behaalde ze een eervolle vermelding voor de Azra Magazine-schrijfwedstrijd van de literaire uitgeverij Parelz. In 2016 haalde ze een top-10-notering op de Harland Awards, op een totaal van tweehonderd inzendingen. Meer recent, in 2017, was Pen in Nederland genomineerd voor de EdgeZero Award.

Haar debuut werd in 2015 gerealiseerd bij Uitgeverij Het Punt: een verhalenbundel met één novelle en verschillende kortverhalen, allerlei hoogvliegers van voorbije schrijfwedstrijden: "Nanokanaries en Olifantenhersenen". Deze bundel werd gevolgd door "Tijd M.A.N. Chine", een verhalenbundel met dezelfde opzet als de eerste bundel. Eind 2017 verscheen haar eerste fantasyroman "Wintercode" bij de reguliere kwaliteitsuitgeverij voor het verbeeldingsgenre, Quasis Uitgevers.

Midden in de eerste lockdown-periode van 2020, tekende ze twee contracten bij een andere reguliere kwaliteitsuitgeverij: Hamley Books, een trendsetter in het Vlaamse uitgeeflandschap, voor haar YA- en eventueel thriller- en jeugdwerk in de toekomst. In 2021 en 2022 zullen daar twee YA-boeken verschijnen van haar hand. Haar fantasyboeken voor volwassenen, zoals Wintercode, de vervolgdelen daarop en de prequelreeks, blijven ondergebracht bij Quasis uitgevers.